Lotus-tulisijat valmistetaan laatu edellä

2.5.2018

Lotus-tulisijat valmistetaan laatu edellä

Tanskalainen Lotus Heating Systems on valmistanut Lotus-tulisijoja jo vuodesta 1979 asti. Mallisto sisältää laajan kattauksen mm. erilaisia teräsrakenteisia kamiinoita ja takkakasetteja.

Kuten Lotuksen slogan, ”Laatu ensin” -kertoo, on tulisijojen suunnittelussa korkealaatuisuus lähtökohtana ja se todella näkyy ja tuntuu tuotteissa. Tuotteet ovat huolellisesti viimeisteltyjä pieniä yksityiskohtia myöten ja muotoilultaan tulisijat ovat toimivia sekä tyylikkäitä. Myös tekniikka ja käytettävyys ovat ensiluokkaisia Lotuksen tuotteissa, palotekniikka on kehittynyttä ja tulisijojen käyttö on helppoa. Lotuksen tuotteita on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä insinöörien ja tanskalaisen arkkitehdin, Kaare Sølvstenin kanssa.

Kamiinoiden aatelinen

Kymmenen vuoden sisällä erilaiset kamiinat ovat vallanneet Suomessa voimakkaasti tulisijamarkkinoita. Kamiinat on pitkään mielletty metallilaatikoiksi, joita lämmitetään parilla tuhdilla pesällisellä ja sitten ilta hikoillaan, mutta aamulla kylmyys jäytää jäseniä. Toki markkinoilta yhä löytyy myös edellä mainitun kaltaisia kamiinoita, mutta toivottavasti puusyöppöjen savustajien aika alkaa pikkuhiljaa olla ohitse.

Lotuksen tuotteet ovat kamiinoiden keskuudessa palotekniikaltaan kärkituotteita. Siksi me Warma-Uuneilla valitsimmekin juuri Lotuksen tuotteet tuotevalikoimiimme, sillä myös meille ympäristöystävällisyys ja laatu ovat tulisijojen tärkeimpiä ominaisuuksia. On totta, että Lotus ei ole se markkinoiden halvin kamiinamerkki, mutta Lotuksen palotekniikka mahdollistaa mm. ällistyttävän pienet polttopuumäärät ja puhtaan palotapahtuman. Hinnalle siis on todella vastinetta tarjolla.

Eikä sovi unohtaa, että Lotukselta löytyy varsin laaja mallisto takkakasetteja. Kasetteja käytämme mm. omissa kiertoilmatakkamalleissamme, ja niitä voi myös asentaa esimerkiksi avotakkoihin. Avotakkojen kohdalla on kuitenkin huomioitava, etteivät kaikki avotakat välttämättä sovellu kasetille.

Tulisijamarkkinoilla tarjonta kirjavaa

Suomen tulisijamarkkinoilla on tarjolla monenlaista tulisijatyyppiä, kuten kamiinaa, kiertoilmatakkaa, varaavaa tulisijaa jne. Ongelmana onkin ollut, että täysin erilaiset tuotteet kilpailevat keskenään suorastaan kyynärpäätekniikalla. Erityisesti varausominaisuuden tarpeellisuudesta on ollut suuresti kädenvääntöä ja faktat sekä maalaisjärki tahtovat luiskahtaa aika ajoin pesuveden mukana viemäriverkostoon. Ei ihme, että kuluttaja on toisinaan täysin hakoteillä tulisijavalinnan kanssa ja hankinnat ovat johtaneet toisinaan kitkeriin pettymyksiin.

Me Warma-Uuneilla uskomme, tai itse asiassa tiedämme, että Suomessa rakennuskanta on monimuotoinen ja siksi juuri tulisijatarpeetkin ovat todella yksilöllisiä. On kohteita, joissa kamiina on oikea vaihtoehto, kuten myös muille tulisijatyypeille löytyy omimmat ympäristönsä.

Mihin se kamiina sitten soveltuu?

Kamiinoissakin on eroja, mutta kun puhutaan laadukkaasta puhtaan palotekniikan kamiinasta, on sille monenlaisia käyttötarkoituksia.

Laadukkaan kamiinan tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • nopea ja säädettävissä oleva lämmönluovutus
  • nopea huonekosteuden poisto
  • erittäin puhdas ja tunnelmallinen palotapahtuma
  • pieni polttopuun tarve

Kamiina, jossa ei ole varauskykyä, on parhaimmillaan nopeana lämmittäjänä suurehkoissa tiloissa. Lotuksen tuotteissa palaa kerrallaan yksikin puu, joten lämmöntuottoa voi hallita puun ja paloilman määrällä minimiin, mutta silti ominaista kamiinalle on varaavaa tulisijaa korkeampi välitön lämmöntuotto.

Esimerkiksi vapaa-ajan asuntoon lisälämmönlähteeksi ja kosteuden poistajaksi kamiina on oiva kumppani, mutta yön aikana lämmitys on hoidettava muilla keinoilla. Lotuksen kamiinoihin on saatavilla erilaisia varaavia elementtejä ja jopa varauskykyisiä Lotus-tulisijojakin on tarjolla, mutta savukaasun kierrolla varustettujen varaavien tulisijojen varauskykyä ei saavuteta, eikä siihen ole tässä tuoteryhmässä tarvettakaan.

Myös rivitaloihin, omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin voi harkita kamiinaa, kun haluaa tunnelmoida lisälämmönlähteen äärellä ja lisätä lämmitysvarmuutta lyhyehköissä häiriötilanteissa. Kevyen rakenteensa ansiosta kamiinan voi myös asentaa sellaisiinkin tiloihin, joissa lattiarakenteita ei voida muokata varaavalle tulisijalle sopivaksi.

Yksi lisääntyvä käyttökohde kamiinalle on lasitetut terassitilat, joissa miellyttävää lämpöä kaivataan oleskelun aikana. Kamiinalla lasitettujen ulkotilojen viihtyisyyttä ja käyttöastetta saa lisättyä huomattavasti.

Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys valintakriteereinä

Tulisijahankinnassa haluammekin painottaa erityisesti ympäristöystävällisyyttä ja hyötysuhdetta, sekä totta kai toimivuutta! Jos haluamme joitakin tulisijoja rajata suositustemme ulkopuolelle, ovat ne avotakat ja huonon hyötysuhteen tulisijat (aiemmin jutussa mainitut puurosvot peltilaatikot).

Avotakka sisätiloissa on tänä päivänä harvoin kannattava hankinta, sillä varsinkin nykytekniikalla varustetussa huoneistossa veto-ongelmat ovat erittäin todennäköisiä ja avotakkojen hyötysuhde on yleensä kehno.

Me olemme Warma-Uuneilla siitä onnellisessa asemassa, että meidän ei tarvitse tyrkyttää vain yhtä tulisijatyyppiä, vaan voimme etsiä asiakkaan kanssa juuri hänen kohteeseensa sopivan tulisijan kattavasta tarjonnastamme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *