Pyöreä kaakeliuuni on vihdoinkin totta!

18.10.2018

Pyöreä kaakeliuuni on vihdoinkin totta!

Ihan käsittämättömän mahtavia uutisia! Vuosikausia kytenyt haaveemme on vihdoin todellisuutta. Rutistimme tehtaasta ulos upean uutuuden, josta on nähty unta vähintäänkin viimeiset 13 vuotta, viimeisinä vuosina jo valveillakin!

Pystymuuri, kakluuni, salien kuningatar ja kamarien kaunotar, sinua on ikävöity!
Warma-Uunien Aulikki Kakluuni on siis pyöreä varaava takka, joka on pinnoitettu käsin valetuilla keraamisilla laatoilla. Joskus pyöreitä kaakeliuuneja valmistettiin pienilläkin paikkakunnilla, mutta 1900 -luvun alkupuoliskolla tekijät lopettivat yksi kerrallaan, kiitos mm. keskuslämmityksen ja halvan öljyn. Nyt nostamme entisaikojen kaivatun kumppanin uudelleen saataville ja muuten ihan ainoana Suomesta meiltä voi nyt ostaa kokonaisena kotimaisen varaavan pyöreän kaakeliuunin! Tuttuun tapaan olemme varustaneet myös Aulikki Kakluunin nykyaikaisella Puupihi-polttotekniikalla ja siihen on saatavilla myös korvausilmajärjestelmä, joka mahdollistaa takan asentamisen uudisrakennuksiinkin.

13 vuoden takainen alkusysäys Vuojoelta

Kuten tuossa jo alussa vähän vihjailtiinkin, ihan uusi idea pyöreä kaakeliuuni ei meille ollut. Ja jos tarkkoja ollaan, kyllä niitä on ennenkin tehty. Nimittäin Vuojoen Kartanossa komeilee kolme komeaa pyöreää kaakeliuunia, ihan oikeita Warma-Uuneja. Tai no, oikeitahan ne ei kyllä sanan varsinaisessa merkityksessä ole, sillä niissä ei polteta puita, vaan niiden sisälle kätkeytyy tuiki tärkeää talotekniikkaa, jota kauniissa arvokartanossa oli ongelmallista piilotella seinien sisään.

Vuojoen Kartanon pyöreä kaakeliuuni

Kartanon saleja oli lämmittänyt aikanaan kaakeliuuni, jos toinenkin, mutta öljyhuumassa alkuperäiset uunit oli pääsääntöisesti moukaroitu hajalle ja kuskattu ulos. Tämän kaltaisia tuhotöitä tehtiin monessa kodissa ja niitä töitä on kaduttu myöhemmin katkerasti useassa tuvassa. Vuojoen salit saivat takaisin osan loistostaan ja paljon olemme tehneet erilaisia kaakeliuuneja myös muihin kohteisiin vanhojen tilalle ja nyt siis vihdoin myös pyöreät tulisijat ovat mahdollisia. Toki kaakeliuuni sopii uuteenkin taloon!

Kotimaisen käsityön ainutlaatuinen leima

No mikäs sitten tekee meidän kaakeliuuneista maailman parhaimpia? Siihen on kolme hyvää syytä, ensinnäkin tuotteissamme käytetty Puupihi-polttotekniikka, joka pitkän kehitystyömme tuloksena on hiottu äärimmäisen tehokkaaksi ja vähäpäästöiseksi. Toinen on vankka osaaminen ja ammattitaito, ja kolmas syy on tietysti kotimaisuus, sillä kaakeliuunimme rungon lisäksi valmistamme omassa tehtaassamme myös kaakelit perinteisellä valutekniikalla käsityönä.

Kotimaisia kaakeleita ei ihan joka putiikista enää pystykään hankkimaan, sillä Suomessa on vain kaksi uunikaakelitehdasta ja toinen on meillä. Pienempiä keramiikkapajoja, joista voi tilata tiilimuurattuihin uuneihin kuppikaakeleita, löytyy pari ja myös näille pajoille nostamme hattua niin ylös kuin käsivarsi vain riittää. Kokonaisuudessa tehdasmainen keramiikkatuotanto on valunut Suomen rajojen ulkopuolelle voimakkaasti ja siksi olemmekin ylpeitä omasta tehtaastamme Uudessakaupungissa!

Kaakelitehtaamme aloitti täyspäiväisen toimintansa 2006 alkuvuonna ja ensimmäinen tilaus olikin Vuojoen kartanon pyöreät kaakeliuunit. Huh, mikä savotta ensityöksi, mutta lopputulos oli vaivan arvoinen. Keramiikassa ja takkatulessa on muuten jotain yhteistä: jos upotat kätesi saveen tai jäät tuijottamaan takkatulta, ole varovainen, sillä molemmat koukuttavat kiehtovuudellaan.

Pyöreään Aulikki tuoteperheeseen kuuluu Kakluunin lisäksi peltikuorinen Aulikki Pönttöuuni ja slammattupintainen Aulikki Classic

Juuri valetut kaarevat kaakelit kuivumassa ja odottelemassa viimeistelyä. Kuivumisen jälkeen kaakelit raakapoltetaan, polton jälkeen on vuorossa lasitus ja lasituspoltto. Kaakelien valmistus käsityönä on aikaa vievä projekti kuivumis- ja polttoaikoineen.

 

p.s joku ehkä laittaa merkille, että kakluunimme on varsin moderni versio, ikään kuin kruunu puuttuisi. Uskoisin, ettei kruunusta haaveilu vie meiltä kuitenkaan ihan sitä kolmeatoista vuotta. Pysy siis kuulolla!

 

2 kommenttia
  1. Onnistuisiko punainen takka ?
    Sarfvikin kartano
    T. Marko
    Soita jos onnistuu 0400848636

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *