Talvimyrskyn tuivertaessa voit luottaa vain puulla lämpiävään tulisijaan

2.1.2019

Talvimyrskyn tuivertaessa voit luottaa vain puulla lämpiävään tulisijaan

No nyt se sitten taas tapahtui, vuoden ensimmäinen talvimyrsky pyyhkäisi Suomen yli rytinällä ja sähköjä on poikki edelleen pitkin valtakuntaa. Voi niitä onnellisia, jotka pysyvät lämpimänä varaavan takan lempeässä loimussa ja kateeksi käy niitäkin, jotka hörppivät puuhellalla kiehautetut aamukahvinsa tuvan suloisessa lämmössä, tiiraillen ikkunasta, miten naapurin isäntä tuskailee talon jäähtymistä, tai pätkii sormet kohmeessa aggregaattia. Puulämmitteinen tulisija ei petä talvimyräkässä, kunhan polttopuuta tai pellettiä on riittävästi varastossa. Onko sinun kotisi varustettu sähkönjakelusta riippumattomalla tulisijalla?

Myrskysäällä sähköhäiriöt ovat monenmoisia, toisilla pätkii lyhyemmin, toisilla pidempään. Nykyään kodin lämmitysjärjestelmät ovat tulvillaan tekniikkaa, joten kannattaa huomioida, että lyhyet sähkökatkotkin voivat aiheuttaa vikatilan, jonka korjausta saa pyhäpäivän ehtoolla odottaa turhaan. Taajaman ulkopuolilla sähkökatkokset voivat helposti venyä useista tunneista jopa vuorokausiin ja varsinkin huonosti eristetyt talot kylmenevät kovassa pakkastuulessa yllättävän nopeasti. Talviset myrskytuulet pistävät lämmitysjärjestelmille hanttiin, ja kovilla pakkasilla peruslämmitysjärjestelmä voi tuntua riittämättömältä, vaikka sähkönjakelu ei katkeaisikaan.

Tulisija jokaiseen kotiin

Tänä päivänä varsinkin uudisrakentajista häkellyttävän moni säästää tulisijan hankinnassa ja siksi yhä enemmän valmistuu taloja, joissa ei ole minkäänlaista varalämmitysjärjestelmää. Äärimmäiset sääolosuhteet kuitenkin yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä jatkuvasti, säästyneet eurot eivät juurikaan myrskytuulien pauhatessa lämmitä.

”Suomessa ei saisi rakentaa yhtään taloa ilman tulisijaa” sanoi Vaasan Sähkön entinen toimitusjohtaja Hannu Linna viimekevään puulämmityspäivillä. Hän perusteli asiaa sillä, että sähkökatkokset tai jakelun rajoitukset ovat aina mahdollisia ja niihin ihmisten on varauduttava. Suomen poikkeuksellinen riippuvaisuus tuontisähköstä yhdistettynä yhä epävarmemmaksi muuttuvaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen, sekä sääriippuvaisten tuuli- ja aurinkovoiman osuuden kasvu kotimaisessa energiatuotannossa tulevat vielä lisäämään riskejä huomattavasti tulevaisuudessa.

Ihmisen muisti on tunnetusti lyhyt

Tänään myrskyää, mutta ensi viikolla taas unohdetaan kylmät tuulet. Hyvin ovat unohtuneet myös Mauri, Tapani ja Hannu -myrskyt, ja unohtumassa on viimetalven paha tykkylumitilanne Kainuussa. Näissä sähköt olivat poikki jopa useita päiviä. Entäpä viimekesän muuntamopalo Olkiluodossa, mitä jos tämäntyyppinen häiriö tulisi keskellä pakkastalvea…?

Tuuli ja pakkanen viilentävät hyvinkin eristetyn talon varsin lyhyessä ajassa ja silloin on varalämmitysjärjestelmä tarpeen. Tulisija on toimintavarma kaikissa olosuhteissa, kunhan muistaa pitää varalla kuivia puita tai puupellettiä. Monissa tulisijoissa on myös mahdollisuuksia ruuanlaittoon ja tulipesässä kuin tulipesässä onnistuu yleensä vähintään makkaran paisto.

Miksi lämmittää taloja pakkaskaudella tuontisähköllä tai pääkaupunkiseudulla jopa kivihiilellä?

Vaikka ilmasto on keskimäärin lämpenemässä, ei se tarkoita, etteikö edelleen olisi kovia pakkaskausia. Niitä on päinvastoin ollut viimevuosina jopa etelä-Euroopassa, eli niitä tulee varmuudella olemaan jatkossakin myös Suomessa. Miksemme keventäisi sähkönkulutuksen huippuja lämmittämällä hiilineutraalisti puulla? Monet tosin voivat kokea klapin hankkimisen ja säilyttämisen hankalaksi. Me Warma-Uuneilla olemme keksineet siihenkin ratkaisun; suureen osaan Warma-Uunien mallistoa on integroitu pelletinpolttomahdollisuus, joka ei sulje pois klapin polttoa. Pelletin käyttö ja säilytys on vaivatonta sekä helppoa, ja jopa klapia edullisempaa.

Sähköpula uhkaa

Tällä hetkellä puhutaan paljon mm. diesel-autojen ympäristöhaitoista ja suositellaan sähköautoihin siirtymistä. Entä sitten, kun paukkupakkasilla joka mökin edessä ladataan akkuja? Jo nyt kylminä kausina uhkaa vakava sähköpula, eikä sähkön kulutuksen räjähdysmäiselle nousulle näy loppua. Turha huutaa kaamosaikaan aurinkopaneeleja apuun, kun älylaitteesta loppuu virta ja varpaita palelee.

Ja onhan se niin että mikään ei voita kylminä talvi-iltoina lämpöä hehkuvaa takkatulen loimua tai lieden kotoista lämpöä. Ilmalämpöpumppu on toimiessaan oiva lämmityslaite, mutta tunnelman kohottajaksi siitä ei taida olla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *